Gostoljubno jih je sprejela vinogradniška družina Kugler v Malem vrhu, kjer so imeli priložnost prisluhniti strokovnemu predavanju in si ogledati praktični prikaz rezi vinske trte.
Dogodek je vodil Marko Breznik s Kmetijskega zavoda Maribor, ki je zbranim predstavil številne koristne novosti s področja zelenih del v vinogradu. Poudaril je pomen pravočasno in strokovno opravljenih del, saj z njimi bistveno vplivamo na kakovost grozdja in posledično tudi vina.

Z ustreznim številom zelenih mladik uravnavamo rast trte, količino pridelka ter skrbimo za boljšo osvetljenost in mikroklimo okoli grozdja. Pomladni čas je za trto intenziven – razvije več poganjkov, kot jih potrebuje – zato mora vinogradnik s strokovnim posegom usmerjati njen razvoj. Brez tega bi se trta razrasla v goščavo, kar bi negativno vplivalo na pridelek.
Po poučnem in delovno obarvanem dopoldnevu se je prilegla zaslužena malica in kozarček izvrstnega vina.





Vir: Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki